Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazás kutyával

 

Utazni nagyon jó – hát még ha kedvencünk is velünk tart! A gondtalan utazás és kellemes pihenés érdekében azonban feltétlenül ismernünk kell az állatok utaztatásával kapcsolatos szabályokat, lehetőségeket és a helyi viszonyokat.

 

 

Az Európai Unió tagországaiba utazó kutyáknak rendelkezniük kell egyedi megjelöléssel (chip vagy tetoválás) és állatútlevéllel. Ennek kiállítását és regisztrációját is az állatorvostól kell kérnünk. Az okmányt nem helyettesítheti más, még az oltási könyv sem.

 

Utazáskor nagyon jó szolgálatot tehet a szállítóbox, amelyet helyesen használva a kutya mintegy „mobil kutyaházként” értelmez. Ha jól előre megismertetjük a kutyával a boxot, már otthon hozzászoktatjuk a használatához, akkor a kutyánk az idegen, ismeretlen helyen is biztonságban fogja magát érezni benne.

 

 

A parkolóhelyen hagyott kutya

 

 

A meleg nyári napokon a legveszélyesebb dolog egy kutya számára, ha a parkolóhelyen az autóba zárva hagyják. Az autó belsejében a hőmérséklet rohamosan olyan magasra emelkedhet, hogy maradandó egészségi károsodást, hőgutát vagy fulladást is okozhat az állatnak. Az első jelenség az egyre fokozottabb lihegés, mivel a kutya nem tud izzadni, hogy hűtse a testét. A légtér egyre párásabb lesz, a kutya pedig egyre szomjasabb, mert pótolni akarja a kipárolgatott nedvességet. Ördögi kör alakul ki, amely pánikot vált ki a kutyából. A második jelenség, hogy kínjában nyalni kezdi az ablaküveg belső oldalát, amelynek a felületén általában valamilyen vegyi, mérgező tisztítóanyag van, amelytől még mérgezést is kaphat az állat. Ekkor még inkább inni akar, hogy leöblítse a szájban, nyelőcsőben lerakódó méreganyagot. A pánik, hőguta, mérgezés és fulladás együttes hatásaként sajnos igen gyorsan bekövetkezik a halál.

 

 

Ha elkerülhetetlen, hogy a kutyát 1-2 órára az autóban hagyjuk, akkor természetesen sokat segíthetnek az állatnak a helyzetet elviselhetőbbé tenni az ablaküvegre belülről föltehető árnyékolók, az 1-2 cm re leengedett ablakok, valamint a kutyához behelyezett hideg ivóvíz. Ügyelni kell rá, hogy a parkolóhelyen az autó árnyékban legyen, és ez ne is változzék meg a gazdi visszatéréséig. Egyes nagyvárosok rendőrei vagy a parkolókat, parkolóházakat fölügyelők - kimondottan állatvédelmi indíttatásból - feltörik a parkoló autót, ha észreveszik, vagy egy járókelő jelenti nekik, hogy magára hagyott kutya tartózkodik benne, melynek a viselkedése szemlátomást zavart. Az egész mentőakció költsége természetesen az állat egészségét veszélyeztető autótulajdonost (nem a kutyatulajdonost!) érinti, ez pedig országtól és várostól függően több is lehet, mint az egész nyaralás költsége!

 

 

Ha baj van útközben

 

 

Hosszabb nyaralás alatt, több száz vagy ezer kilométerre a megszokott otthoni helyszíntől nem mindig lehet biztosítani, hogy ugyanazt az eledelt kapja az állat, vagy ugyanolyan nyersanyagból készüljön el a napi ételadagja, mint amit otthon megszokott. Ajánlatos azonban legalább néhány napra elegendő száraz- vagy konzervtápról gondoskodni. Amennyiben a nyaralás helyszínén a beszerzés egy másik gyártó másik készítményéből biztosított, akkor ezt az otthonról hozott táplálékhoz fokozatosan növelt mennyiségben kell hozzákeverni.

 

 

Gyakorta előfordul, hogy a szokatlan ételek, az eltérő minőségű ivóvíz hasmenést okoz a kutyának. Ilyenkor nagy segítséget nyújthat a főtt rizs és főtt hús keverékéből álló diéta, amely szinte a világ minden nyaraló- és kirándulóhelyén kivitelezhető. Hasmenés esetén rendkívül jó hatású homeopatikus szer a Nux vomica-Homaccord és a Veratrum-Homaccord, vagy a kettő keveréke. Szükség esetén sajtdarabba vagy kenőmájasból formált golyóba elrejtett, a humán gyógyászatban is használt széntablettával is jó hatást lehet elérni.

 

 

A nyári csúcsidőben az európai autópályák pihenőhelyei, elsősorban az emberek miatt, nem a leghigiénikusabbak. A hátrahagyott ételmaradékok, emberi ürülékek mindenféle változata fertőzésveszélyt jelenthet a kutyák számára. A másik rendkívüli veszélyforrást ezeken a helyeken a szintén emberektől származó törött üvegek és üvegcserép-törmelékek jelentik. Nem kellemes élménye a nyaralásnak, ha a kutya belelép! Nagy segítséget jelent ilyenkor egy külön a kutyának előkészített, könnyen gyorsan hozzáférhető helyre tett, kis elsősegélycsomag. Ebben legyen kötszer, tampon, fertőtlenítőszer, olló, kisméretű zseblámpa, ragtapasz, a kutya tappancsára ráhúzható műanyagzacskó vagy kutyacipő, kutyacsizma néven is forgalmazott tappancsvédő.

 

 

A kutyával együtt történő nyaralás és utazás témájával a jövőben is szeretnénk foglalkozni. Kérjük azoknak a szálláshelyeknek, utazási irodáknak, idegenforgalommal kapcsolatos cégeknek a jelentkezését, amelyek a kutyával érkező vendégeknek valamilyen ajánlattal és hasznos információval rendelkeznek. Természetesen szívesen vesszük minden kutyabarát e-mailben elküldött észrevételét, ötletét, belföldön vagy külföldön szerzett jó vagy rossz tapasztalatát, kutyás nyaralással kapcsolatos fotóit.

 

 

A kutya mint szálláshelyi vendég

 

 

Vannak szálláshelyek - ártól és kategóriáktól függetlenül -, amelyek teljesen kitiltják a kutyákat, és vannak, amelyek nem. Újabban egyre több olyan hotel, vendégfogadó és kemping van, amelyek kimondottan a kutyás vendéglátásra szakosodtak, és arra alapoznak virágzó üzletet, hogy a környékükön lévő többi szálláshelyről kitiltott, kutyával érkező vendégeket fogadják. A www.vendegvaro.hu internetportál dicséretre méltó kezdeményezése, hogy a szálláshelyek keresőrendszerét úgy szerkesztették meg, hogy a szolgáltatásoknál megadható a "kutya, macska bevihető" kívánság lehetősége. Jelenleg az adatbázisukban 1400 olyan szálláshely található, ahol a kutya is szívesen látott vendég.

 

 

Természetesen a szálláshelyekre nézve nincs egységes szabály. Van, ahol a kutya nem tartózkodhat éjszaka a szobában, hanem csak a hotel vagy vendégfogadó udvarán, ahol tágas, higiénikus, komfortos kennelben kell eltöltenie az éjszakát. Ugyanakkor van, ahol a kutyavendégnek ugyanannyi és ugyanolyan jogai vannak, mint az embervendégnek. Ilyen ideális esetben megállapítható, hogy "mintha csak otthon lennénk". Azok a szálláshelyek, amelyek nem zárkóznak el a kutyával érkező vendégek fogadásától, vagy éppen erre szakosodtak, általában kerítéssel körülzárt udvarral, kerttel vagy parkkal rendelkeznek, ahol természetesen a vendégek kutyái szabadon mozoghatnak. Viszont fontos tudni, hogy ez a terület nem "kutyaillemhelyként" szolgál! Rendszerint szabad használatra zacskótárolók és gyűjtőhelyek állnak rendelkezésre. Minden vendég köteles maga gondoskodni arról, hogy kutyája után ne maradjon ürülék a közös használatú területen. Több szálláshelyen kutyaiskola vagy speciális tréning ajánlatai is megtalálhatók. Ilyen például a "Hotel Wolf" a németországi Oberammergauban, ahol klikkertanfolyamon és kutyakiképzéssel egybekötött oktatáson lehet részt venni. Ausztriában az "Alpencamping Nenzing" egész évben, rendszeresen szervez különféle alpesi vándorlásokat és hegyi túrákat, ahová természetesen a kutyákat is magukkal viszik a hegyi turizmust kedvelők.

 

 

A hely, ahol a kutya utazik

 

 

Kicsi vagy közepes testméretű fajták általában jól érzik magukat a takaróval leterített hátsó ülésen. Nagyobb testű kutyákat azonban igazán kényelmesen csak kombi autók hátsó terében lehet elhelyezni. Szinte minden autógyár forgalmaz a típusaihoz elválasztórácsot vagy -hálót, amellyel az utasteret a hátsó tértől el lehet választani. Ezek elegendő biztonságot nyújtanak ahhoz, hogy baleset esetén a két tér egymástól elválasztva maradjon. Egyre többen használják a kutyák autóban történő szállításakor a műanyag szállítódobozokat, és gyakorta használatosak a fémből készült különféle utazóketrecek is. Az utóbbi előnye, hogy összecsukható, az előbbié pedig, hogy könnyű, jól tisztántartható, és a kistestű kutyáknak az autón kívüli szállítására is alkalmas. A térelválasztó vagy a szállítódoboz azért is hasznos, mert meggátolja a kutyát abban, hogy a vezetőt zavarja, továbbá a rövid időre autóba zárt kutya nem fér hozzá az utastérben hagyott dolgokhoz. Ha a kutya és a csomagok egy térben vannak, a csomagokat rögzíteni kell, hogy erős fékezés vagy kanyarodás esetén ne okozzanak az állatnak sérülést.

 

 

Az országok közlekedési szabályzatai nem tartalmaznak egységes előírásokat az élő állat személygépjárműben történő szállítására. Ennek megfelelően a "teljesen mindegy" kategóriától a biztonsági öv kötelező használatáig sok minden előfordulhat. Olaszországban és Spanyolországban például a három lehetőség (elválasztórács, elválasztóháló, ill. szállítódoboz) valamelyikének meg kell lennie, ellenkező esetben helyszíni pénzbírsággal büntetnek. Nem kevés esetben volt már rá példa, hogy az idegen nyelvű vitatkozással csak azt érték el, hogy a kutyát a rendőrök beszállíttatták egy közeli állatmenhelyre. Az ilyen akció pedig egyáltalán nem csökkenti, hanem inkább növeli a későbbi költségeket. A gyakorlat szerint normális utazás esetén nincs probléma, viszont egy közúti baleset után már bonyodalmasabbá és drágábbá válhat minden országban a biztosítási vagy polgári pereskedés, ha hiányzik a helyi szabályok, előírások és rendeletek ismerete.

 

Kutyahordozó
A szállítóbox nagyon hasznos

 

 

 

 

Milyen boxot válasszunk kedvencünknek?

 

 


Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A textil szállítóbox előnye, hogy kis helyen elfér, könnyű és összecsukható. Hátránya, hogy a kutya hamar rájön, hogy egyszerűen ki lehet szabadulni belőle, ha kirágja a bejáratot, ezért nem minden kutya szállítására és elszállásolására alkalmas. A műanyag box kényelmes utazást biztosít kutyánknak, emellett könnyen tisztítható. Hátránya, hogy általában nem csukható össze, igaz két részre szedhető, és a két fél box egymásba csúsztatható, így jóval kevesebb helyet foglal el, amikor használaton kívül van. A fém szállítóketrec strapabíró, életre szóló darab, összecsukható – ugyanakkor nehéz, és nagyobb kutya esetén még összecsukva is igen nagy helyet foglal el a kocsiban. Hogy kissé otthonosabbá tegyük kedvencünknek, lehet rá borítást vásárolni, és kiegészíthető szivacsbetéttel . A box mindig akkora legyen, hogy a kutya fel tudjon állni, meg tudjon fordulni benne, kényelmes legyen a számára.

 

 

Szállítóbox kutyáknak
Fontos, hogy kényelmes legyen

 


Ha megérkeztünk, akkor pedig végre feltárulhat a box ajtaja, és elkezdhetjük egy új világ felfedezését, a kedvencünkkel együtt!

 

 

Ami a kutya úticsomagjából nem hiányozhat:

 

 

- ivóvíz
- tartalékeledel
- két külön edény az ivóvíznek és az ételnek
- nyakörv vagy hám
- nyakörvre akasztható név, telefonszám
- póráz
- műanyagzacskók az ürülék eltávolításához
- ha szükséges, a kutya megszokott kosara vagy takarója
- a kutya kedvenc játéka
- kullancs-eltávolító csipesz
- paraziták (bolha, tetű, atka) elleni szer
- a szőrápoláshoz használt kefe vagy fésű
- használt törülköző
- a kutya gyógyszerei elegendő mennyiségben, ha rendszeresen szednie kell
- EU-kutyaútlevél
- oltási és féregtelenítési igazolás
- elsősegélycsomag

 

 

 

Kutyabarát szálláshelyek és a kutyás utazással
kapcsolatos internetcímek:

 

www.autoklub.hu
www.malev.hu
www.mav.hu
www.hotelbencur.hu
www.napocskavendeghaz.hu
www.vilaglato.hu
www.honTours.hu
www.travelport.hu
www.maritim.de
www.marinadivenezia.it
www.Hunkereisebero.de
www.dog-holidays.de
www.fewo-mit-Hunk.de
www.traveldog.de
www.hotel-riederhof.at
www.hotel-sportalm.de
www.alpencamping.at
www.flugHunk.d

 

 

Gondoljon rá, hogy ön most a kutyája helyet is olvasott, az ember és a kutya jobb együttéléséért.