Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Étkezési problémákról

Nincs arra meggyőző bizonyíték, hogy a kutyák megunják, ha mindennap ugyanazt a fajta ételt kapják. Van azonban néhány kutya, főleg a kis növésűek, amelyek nyűgösek lehetnek a koszt miatt. Jó néhány estben az étel fölötti verekedés része annak a harcnak, amely során a kutya megteremti dominanciáját "falkáján" belül - a vadon élőknél a falkafőnök eszik először -, s lehet, hogy úgy próbálja meg megszerezni a jogait, hogy bizonyos ételeket visszautasít. Ne engedjük meg ezt a fajta viselkedést! Először ellenőriztessük az állatorvossal, hogy a kutya egészséges-e, s csak aztán vezessük be az új étkezési rendet. Hagyjuk a kutya táljában az ételt legalább egy óráig, és csak akkor dobjuk ki, ha még mindig érintetlen. A kutya akár napokig is kibírja étel nélkül - de fel fogja adni, ha igazán éhes lesz.
  Úgy tűnhet, néhány kutya szereti a füvet. Noha ez eredendően nem veszélyes, fertőzésekhez, betegségekhez is vezethet. Kialakult nézet, hogy a kutyák akkor esznek füvet, ha gyomorbántalmaik vannak - mert a fű gyakran idéz elő hányást. Valójában ez annak is jele lehet, hogy a kutyának több rostra van szüksége.
  Más kutyák látszólag szívesen eszik meg saját ürüléküket. Ezt a viselkedést bélsárfalásnak (coprophagia) nevezik. Több magyarázat is van erre a szokásra. Elképzelhető, hogy a kutya K-vitamin-, illetve bizonyos B-vitamin-hiányban szenved, amelyet a bélben lévő baktériumok termelnek. Azonban ez a viselkedés szokássá is alakulhat, s főleg olyan kutyáknál terjed el, amelyeket nem higiéniás helyen tartottak. Takarítsunk minél előbb, hogy az ürülékfogyasztás lehetőségét csökkentsük. Nagyon súlyos esetben az állatorvos felírhat egy Cythiomate nevű készítményt, amelytől az ürülék elfogyasztását követően a kutya nagyon rosszul érzi magát.
  A turkálás, keresgélés természetes kutyaszokás, aminek egyetlen eb sem tud ellenállni - ha elérhető helyen ételt talál. Ne engedjük, hogy kutyánk eldobott ételmaradékok után szaglásszon, és minden ételféleséget zárjunk el otthon is. Az állandó étel utáni kutatás betegség jele is lehet. A hasnyálmirigy elégtelensége például megnöveli a kutya étvágyát, mindek következtében a kutya minden adandó alkalommal megpróbál ételhez jutni.

kjgchbdkb.jpg