Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekességek kutyákról és afélékről

Légyszives ezt ne másoljátok átt sehova mert ezt saját kezüleg írtam!!!! Köszönöm!

Korai leletek

A kutya bizonyítottan legrégebbi leletét a Bonn melletti Oberkasselben találták meg.Radiokarbonmódszerrel vizsgálva a lelet  korát 14000 évre becsűlték.A kutya feltehetően rajnai vadászokat kísért a crő-magnoni ősember korában. A leltből arra következtethetünk,hogy az ember és a kutya között már jóval azelőtt megjelentek az első emberi települések.

Kutya

feher-kutyuska.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kutyakiállítás

Egy-egy kutyafajta legmagasab kedveltségi fokát még ma is azon mérik, hogy mekkora sikert ért el a világ minden csücskéből látogatott,londoni Cruft kutyakiállításon. Az első német kutyakiállítást angol mintára, egy hamburgi tornacsarnokban rendezték meg, 1863-ban.

Kutyakiállítás

kutyakiallitas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dingó

A dingók évezredek óta éltek Ausztráliában, de máig rejtély maradt,honnan erednek és hogyan kerültek a kontinensre.Egydolog biztos: esetükben elavult házikutyákról van szó.A dingók nem ugatnak,hane morgással,üvöltéssel,vonítással vagy szűköléssel kommunikálnak.Erős falkát képeznek,melyek még a kengurukat is megtámadják.Szenvedélyes vadászok, s ezért hamar a juhtenyésztőkellenségeivé váltak. z emberek olíkor sorscsapásnak tekintik a dingókat, hiszen  a megélhetésüket fenyegetik,ezért kegyetlenül üldözik őket.

Dingók

dingok.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kitartás

A szánhúzó kutyák fantasztikus távolságokat tudnak megtenni.A világ legkeményebb szánhúzó kutyaversenyét, a Yukon Questet az alaszkai Fairbanks és a kanadai Whitehorse között rendezik, több mint 1800 kilométeren.Jéggel és hóval borított széles síkságokon, befagyott folyókon és meredek hegyvonalutakon át vezet az út,amely a szán irányítójátólés a kutyafogattól egyaránt teljes erőbedobást követel.

Látómező

A kutya látószöge a szem elhejezkedésétől függ.Annál nagyobb, minnél oldalabra helyezkedik el a szeme a koponyáján. A kétszemes,térbeli látásnál azonban ez kevésbé előnyös.

A vadászatban

Barlangokban, sziklafalakon fennmaradt rajzok tanúskodnak arról, hogy a kutyák már évezredekkel ezelőtt vadásztársai voltak az embereknek. A vadászkutya-tartás igazi divatja azonban csak a 4. században, az első frank királyokkal vette kezdetét.Ezek a kutyák jó szolgálatot tettek a hatalmas birtokokon, amelyek erdeiben csak a király és hűbéresei vadászhattak. A kopókkal és az agarakkal űzött hajtóvadászatok a18. században érték el a tetőpontjukat. A vadászatok egyébként főként  arra szolgáltak, hogy a köznép előtt fitogtassák az udvar gazdagságát.

Vadászat kutyával

vadaszat-kutyaval.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyógyír testre és lélekre

Idősebb Plinius, római történész és író(Kr.u 24-79) gyomorfájdalmak esetén hasmelegítőnek ajánlotta az apró kutyákat.A hölgyek szívesen magukkal vitték őket az ágyba.Talán innen származik az öleb elnevezés.

Alig hihető, pedig igaz a farkas és a buldog közös őstől származik!

 

 Farkas                                                                                        

images.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 Buldog

buldog.jpg